fbpx

despre prof. Dan Oros

Dacă vrei să citești versiunea extinsă dă click  AICI !

Dan Oros s-a născut în Simleu Silvaniei, județul Sălaj și locuiește în Cluj-Napoca.

Viața lui are mai multe etape majore. Înainte de anul 1990 vredea ca este ateu. Credea doar în lucrurile pe care Știința le-a dovedit.

Undeva pe parcursul anului 1990 a primit un cadou de la mama sa, cartea ”Cămașa Lui Hristos”, de Lloyd C Douglas. Cu greutate a decis să înceapă să citească această carte. Ceea ce a reușit să îl prindă a fost faptul că personajul principal al cărții este o persoană extrem de sceptică, așa cum era și el. Așa că a putut să se identifice foarte bine cu personajul. În timp ce citea era complet prins în acțiunea romanului. Într-o zi, în timp ce citea din această carte, a început să perceapă cum camera este inundată de o lumină alb-strălucitoare, în care a început să se dizolve. În câteva secunde s-a dezintegrat complet în acea lumină extatică și a simțit o liniște și pace cosmică, o stare în care doar exista într-o nemișcare totală, dincolo de orice gând, dincolo de minte. Experiența a durat câteva zeci de minute… După ce a revenit din acea experiență pur și simplu a început să creadă în Dumnezeu, fără nicio logică, fără nicio explicație.

A început să simtă un imbold irezistibil de a studia, de a afla ce înseamnă spiritualitatea, care este rostul lui în această lume, de unde a venit, încotro se îndreaptă, care este răspunsul la întrebarea ”cine sunt eu?”… A început căutarea pe calea creștină (oricum la momentul acela nu știa o altă cale). A început prin a citi Biblia. Avea o mulțime de întrebări la care nu găsea răspunsul. A vorbit cu preoți, cu călugări, a citit cărți din tradiția creștină, dar nu a găsit răspunsurile care să îl mulțumească. Ba mai mult, pe măsură ce căuta și studia mai mult, avea tot mai multe întrebări la care nu primea răspunsuri convingătoare.

Resize of 20171021_140742a
Resize of 20171021_142042a
Resize of 20171021_144218a
Resize of DSC_0093x5

În Noiembrie 1994 a fost invitat insistent să participe la o conferință Yoga. Conferința a început cu o meditație (cu suport muzical) cu energia timpului. A închis ochii, s-a făcut lumină și s-a dizolvat din nou în acea lumină alb-strălucitoare și a trăit o stare asemănătoare cu cea trăită în anul 1990. A fost extrem de surprins. Și-a spus în sinea lui că dacă pe un fond creștin și pe unul yoghin a trăit aceeași stare, între creștinism și yoga trebuie să existe o legătură. Și într-adevăr anii ce au urmat i-au arătat că Yoga și creștinismul sunt nu doar compatibile ci strâns interconectate. Yoga nu este corelată neaparat cu o religie ci este o Știință a spiritului, un sistem de tehnici de transformare spirituală care poate fi utilizat cu succes în orice context spiritual. Exact cum Matematica se regăsește în orice știință și Yoga se regăsește în orice formă de spiritualitate, este limbajul primordial al spiritualității.

La acea conferință și în toate cele care au urmat, a monopolizat secțiunea de întrebări. Pentru prima dată întrebările lui au început să primească răspunsuri convingătoare, satisfăcătoare, despre care simţea că sunt adevărate.

S-a înscris la cursul de Yoga și a început să practice tehnicile corporale, tehnicile de respirație și meditația (practica lui favorită, în special Laya Yoga).

O anumită conjuctură a vieții, în care a suferit profund, i-a pus clar în evidență limitările și a decis să se transforme radical. A început să practice tehnicile cu o dedicare totală, uneori câte 10-14 ore zilnic. Pentru el, această luptă cu limtările, era o luptă pe viată și pe moarte. A început să experimenteze, tot mai frecvent, treziri ale energiei Kundalini, stări de conștiință cosmică (samadhi) culminând cu mai multe stari de bhava samadhi (extazul cu ”ochii deschiși”). Pe 23 Mai 1997, eforturile sale au fost rasplătite prin atingerea unei realizări spirituale extraordinare, trezirea energiei Kundalini (trezirea permanentă). Trezirea energiei Kundalini este echivalentul trezirii Infinitului în ființa noastră, iar această experiență a marcat Trezirea Inimii Spirituale (Revelarea Sinelui Suprem Atman – iluminarea spirituala).

Pentru Dan experiența trezirii energiei Kundalini a fost una extrem de intensă. După această experiență, timp de 3 luni nu a mai dormit aproape deloc și a experimentat aproape permanent o stare de extaz divin (samadhi). În anii ce au urmat acest proces i-a oferit lui Dan o multime de experiențe extraordinare, dar și provocări pe măsură. Despre toate acestea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, intenționează să scrie o carte.

În cei peste 20 ani scurși de la trezirea energiei Kundalini, Dan a aprofundat acest proces și a putut atinge etapele mai profunde ale procesului de iluminare.

Timp de 9 ani a fost instructor yoga într-o altă școală, însă acum dezvoltă propriul curs de yoga – Spanda Yoga, axul central al Spanda Project.

În anul 1997, chiar cu ocazia zilei sale de naștere, a demarat relația de cuplu cu Simona Dărăbant, pe care el o consideră sufletul său pereche. Au pornit împreună pe calea evoluției spirituale în cuplu. În această relație Dan și Simona au experimentat unele dintre cele mai profunde și extraordinare stări și trăiri pe care niște ființe umane pot să le experimenteze.

În anul 2012 s-a confruntat cu o situatie care parea foarte grava. A fost cea mai neplăcută și dură experiență pe care a avut-o în această existență. Pentru prima dată în viață era pus (cel putin teoretic, pentru ca in realitate lucrurile stateau altfel) în fața perpectivei de a părăsi această lume. Nu e o perspectivă foarte plăcută chiar si in conditiile in care esti constient ca moartea e doar o tranzitie, ca tu nu esti corpul fizic.

După ce a trecut cu bine de această experiență a început să aprecieze altfel viața. Dan spune: ”În fiecare dimineață sunt recunoscător pentru că mi se oferă încă o zi de viață, încă o șansă de a continua și aprofunda procesul de cunoaștere de sine, încă o șansă de a savura frumusețea creației”. Atunci a decis că va demara proiectul pe care l-a tot amânat ani de zile, un proiect în care să împărtășească oamenilor experiența bogată pe care a acumulat-o atât în plan spiritual cât și în plan social/antreprenorial. A înțeles că e important să nu amânăm lucrurile pentru că ”ziua de mâine este doar o posibilitate, nu o certitudine”. Așa că în 2013 a demarat Spanda Project.

”Urmăresc să dezvolt Spanda Project pentru că știu că prin intermediul acestui proiect voi schimba în bine vietile a mii și mii de oameni, ajutâdu-i să-și conștientizeze și să-și utilizeze potețialul infinit cu care au fost înzestrați. Acesta este proiectul meu de suflet și ține de menirea mea spirituală din această viață. Simt că tot ceea ce am realizat până acum în viață a avut scopul de a mă pregăti pentru acest proiect și vă invit cu drag să mă însoţiţi pe această cale a cunoașterii de Sine.” – Dan Oros

 

Vizionează următorul videoclip, care reprezintă un fel de mesaj, care îl ghidează în ceea ce realizează zi de zi…

I was Here (Am fost Aici) !!!

 

prof. Dan Oros

Cluj-Napoca

Tel: 0744 557 912

atma_ananda@spandaproject.ro

 

SC SPANDA PROJECT SRL

CUI: 31746087

J12/1852/2013

 

Trainer autorizat, conform standardului ocupational FORMATOR, COR 242401